KUD "Sveta Kata"

Slide5

 

Na području Zadarske županije djeluju 43 amaterska kulturno-umjetnička društva s preko 1.100 članova. S puno poleta i zanosa i s jasnim ciljevima, ovom impozantnom broju kao 44. KUD u Zadarskoj županiji pridružio se i zemunički KUD „Sveta Kata“.

U nedjelju navečer (14.10.2007) u vjeronaučnoj dvorani župne crkve Kraljica mira „ Kraljica Hrvata u nazočnosti 60-ak entuzijasta i volontera koji žele njegovati i očuvati običaje i tradiciju Zemunika kroz pjesmu, ples i domaću riječ osnovali su Kulturno-umjetničko društvo „Sveta Kata“.

U ime Inicijativnog odbora sjednicom Osnivačke skupine je presjedao Tomislav Marijan Bilosnić.

Za prvog predsjednika udruge izabran je Marko Alvir, za dopredsjednika Ankica Fabijan, za blagajnika Lozivka Župan dok će dužnost tajnika u prvom četverogodišnjem mandatu obnašati Nela Alvir. Ostali ćlanovi Upravnog odjela su Željko Šarić, Tomislav Dragaš, Nikola Dragaš i Joso Marušić. Kao kuriozitet svakako treba napomenuti da su skupštinari već na ovoj sjednici za prvog počasnog predsjednika izabrali Tomislava Marijana Bilosnića, za osobite zasluge pri osnivanju KUD-a „Sveta Kata“.

KUD “Sveta Kata” osnovano je 2007. godine. Prvi predsjednik KUD-a: Marko Alvir

  •  Cilj udruge je promicanje i očuvanje tradicijske baštine Zemunika. Zaljubljenici u zemuničku, hrvatsku etnobaštinu svojim će radom u KUD-u čuvati i njegovati bogatu narodnu baštinu od zaborava prenoseći je pritom mlađim naraštajima. Već se otvaraju stare škrinje iz kojih se vade sjećanja na plesove, nošnje i običaje ovog kraja. Bitno da čovjek ima volju i snagu voditi jednu određenu grupu ljudi koja velikodušno želi promicati narodne običaje svojega kraja. Posebnu pažnju posvetit ćemo mladom naraštaju koji će se na ovaj način uključiti u život svog mjesta. Za njih je posebno važno da nauče cijeniti kulturnu baštinu, da je jednog dana ponosno prenose budućim generacijama, između ostalog rekao je prvi predsjednik Marko Alvir, dodajući da su vrata udruge otvorena za sve Zemuničane dobre volje koji žele kulturu čuvati, nadograđivati, promicati i čuvati za nove generacije.

KUD Sveta Kata
Ulica I br.16, 23222 Zemunik
OIB: 29971698548
IBAN: HR91 2390 0011 1003 5333 2
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: kud-sveta-kata.hr

Predsjednik: Anamarija Fabijan - 099/816 3979
Dopredsjednik: Lozivka Župan
Tajnik: Nela Alvir
Počasni predsjednik: Tomislav Marijan Bilosnić

Upravni odbor: Anamarija Fabijan, Anđelko Stura, Nela Alvir, Lozivka Župan, Željka Dragaš, Josip Marušić, Ivica Fabijan
Nadzorni odbor: Pavao Alvir - predsjednik, Ante Pinčić, Mladen Jermen

Sabor Ministarstvo gospodarstva i odrzivog razvoja.fwVlada RH zadarska zupanija.fw grad zadar.fw zadra nova.fw porezna uprava.fw

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA