Općina Zemunik je potpisala ugovor o izgradnji pročistača otpadnih voda s izvođačima radova, konzorcijem Miab - Sarađen. Ekološki pročistač će se graditi na Tromilji, na ulazu na brzu cestu od čvora Zadar 2 autoceste A1 - luka Gaženica. Izgradnja će trajati godinu dana.

- Temeljem raspisane javne nabave na međunarodnom natječaju za izvođača radova po Prag proceduri, odabran je kao najpovoljniji ponuđač konzorcij Miab iz Šibenika i Sarađen iz Stankovaca. Vrijednost radova je 637.000 eura, odnosno oko pet milijuna kuna, kazao je načelnik Ivica Šarić.

Ekološki pročistač otpadnih voda nominiran je, te odobren preko IPARD programa Mjere 301 koju provodi Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

- Riječ je o iznosu od gotovo pet milijuna kuna iz IPARD programa Mjera 301 - "Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture", koja između ostalog omogućuje ulaganja u sustav kanalizacije i pročišćavanja otpadnih voda, kaže Šarić.

Općina je ishodila svu prostorno plansku i projektnu dokumentaciju, te sve potrebne dozvole za gradnju.

- Izvršena su istražno hidrolološka ispitivanja tla, izrađen je i elaborat o utjecaju zahvata na okoliš, te je ishodovana potvrda Ministarstva zaštite okoliša da je ekološki pročistač otpadnih voda SBR 2000 ES u skladu s standardima zaštite okoliša Republike Hrvatske i Europske unije, naglašava načelnik.

Projekt će, ističe Šarić, doprinijeti očuvanju okoliša, smanjit će se rizik od lokalnih poplava, omogućiti bolje sanitarne uvjete te će pozitivno utjecati na razvoj gospodarstva.

Ovaj projekt jedan je od najvećih i najizazovnijih ekoloških zahvata uopće dosad na zemuničkom području i šire u zaobalju.

- Izgradnja postrojenja je jedan od najvažnijih elemenata projekta unaprjeđenja vodoopskrbe i odvodnje u općini što je osnova budućeg gospodarstva ovog područja. Ima za cilj pomoći razvoju i poboljšanju osnovne infrastrukture kako bi se potaknula gospodarska aktivnost za uravnotežen rast, poboljšali životni i radni uvjeti u ruralnom području, te općenito, spriječila daljnja depopulacija mladih i obitelji s djecom, istaknuo je Šarić.