Podvožnjak će biti dug oko 70 metara i visok 4,5 metara, a čitav zahvat obuhvaća 580 metara ceste. Izgradnja će prema procjenama koštati između 25 i 30 milijuna kuna. Dignut ćemo kredit od 25 milijuna kuna na sedam godina otplate, tvrdi načelnik Marušić.

Dan Općine Zemunika Donjega koji se obilježava u povodu blagdana Kraljice mira - Kraljice Hrvata (22. kolovoza) i svečana sjednica Općinskoga vijeća bili su prigoda da se načelnik Josip Marušić pohvali sa svime što su ostvarili u zadnjih godinu dana te da najavi nove projekte, koji bi trebali osnažiti kvalitetu života ovog kraja.

- Ni pod kakvu cijenu ne odustajemo od izgradnje podvožnjaka ispod poletno-sletne staze Zračne luke Zadar. Drugovi i drugarice, ishodili smo svu dokumentaciju, promijenili Prostorni plan uređenja i ako žilu kucavica u povezivanju Zadra sa zaleđem neće izgraditi država, izgradit ćemo je sami, odrješit je Marušić.

Podvožnjak će biti dug oko 70 metara i visok 4,5 metara, a čitav zahvat obuhvaća 580 metara ceste. Izgradnja će prema procjenama koštati između 25 i 30 milijuna kuna.

- Dignut ćemo kredit od 25 milijuna kuna na sedam godina otplate. Način oplate u Zemuniku je 600 obitelji puta 1,5 osobni automobil što je sveukupno 900 osobnih automobila. Tu su još brojna vozila iz zaleđa, turisti i prolaznici. Za mjesečnu kreditnu ratu od 300.000 kuna treba nam tisuću vozila dnevno kroz podvožnjak puta 10 kuna, odnosno 30 dana puta 10.000 kuna, detaljno je Marušić objašnjavao svoj plan i zaradio buran pljesak prepunog atrija osnovne škole. Za izgradnju školske sportske dvorane, kaže, za vrijeme vlasti ministra Božidara Kalmete projekt je ušao u program EIB III putem kreditiranja Svjetske banke.

- Svi potrebiti dokumenti za izgradnju dvorane su sada negdje u ministarstvu, u nekoj "kašeti" i čekaju potpis za oglašavanje javne nabave za izvođača radova, rekao je zemunički načelnik te najavio potpisivanje ugovora za izgradnju pročistača otpadnih voda na Tromilji vrijednog 8 milijuna kuna kroz Ipard program.

Spojen je vodovodni pravac Zemunik Gornji - Zemunik Donji i ovog ljeta nema nestašice vode. Obnovljena je crkva sv. Kate na Gradini, izgrađeno je 25 grobnica, otvoren je sportski centar i boćalište u Zemuniku Gornjem, ishodili su lokacijsku dozvolu za zonu Zemunik Gornji, u izradi je UPU poslovne zone Zemunik zapad, sufinanciraju program skrbi za 30 korisnika, udruge, studente, manifestacije i drugo.

Župan Stipe Zrilić poručio je nazočnim predstavnicima lokalnih vlasti da se svesrdno pripreme za novo razdoblje koje će započeti ulaskom RH u EU.

Sjednicom je predsjedao predsjednik OV-a Ivica Šarić. Za svečani ugođaj se brinula klapa Kandelora i KUD Sv. Kata. Na sjednici su bili saborski zastupnici Božidar Kalmeta i Branko Kutija, bivša zastupnica Nevenka Marinović, predsjednik Županijske skupštine Željko Lončar, županijski zapovjednik JVP-a Željko Šoša, zadarski dogradonačelnik Darko Kasap, zemunički donačelnici Šime Vicković i Dragan Daničić, roditelji poginulih branitelja i drugi.

Prije svečane sjednice Općinskog vijeća i svete mise zadušnice za sve poginule u Domovinskom ratu koju je predvodio don Zdenko Dundović, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod centralnog križa na mjesnom groblju sv. Kata i kod spomen-obilježja u centru Zemunika u znak sjećanja na poginule branitelje.