Grad Zadar širom otvara tek odškrinuta vrata u prijateljskim odnosima Salzburga, Zemunika i Zadra te će sudjelovati, ali i podržati i pripomoći svaki oblik suradnje, od kulturne do gospodarske, naglasila je u prigodnom slovu Anita Gržan-Martinović, dugogodišnja voditeljica Odjela međunarodne suradnje u Gradu Zadru.

Pedesetak članova Hrvatske kulturno-umjetničke udruge "Hrvatski san" iz Salzburga u Austriji koja sudjeluje u međunarodnom projektu Dani austrijske i hrvatske kulture i prijateljstva, a koji se od 1. do 4. rujna održavaju u Dubrovniku, Skradinu i Zemuniku, jučer je bilo u razgledavanju Zadra. Službeni prijem upriličen je u prizemlju Kneževe palače gdje su domaćini bili Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja, i Anita Gržan-Martinović, dugogodišnja voditeljica Odjela međunarodne suradnje u Gradu Zadru.

Austrijanci su na proputovanju za Dubrovnik, a potom i za Skradin boravili u Zemuniku gdje su bili smješteni po obiteljima. Službeni prijem upriličio je načelnik Josip Marušić, a riječi dobrodošlice uputili su Renata Peroš, zadarski dogradonačelnik Darko Kasap i predsjednik KUD-a Sv. Kata Marko Alvir. Održan je i prigodni jedinstven kulturno-umjetnički program na ljetnoj pozornici Doma za odrasle u Zemuniku koji je u rustikalnom podrumu Doma nastavljen uz bogat stol.

- Grad Zadar širom otvara tek odškrinuta vrata u prijateljskim odnosima Salzburga, Zemunika i Zadra te će sudjelovati, ali i podržati i pripomoći svaki oblik suradnje, od kulturne do gospodarske, naglasila je u prigodnom slovu Gržan-Martinović.

Prije upoznavanja s povijesti Kneževe palače i razgledanja izložbe zadarskog doajena fotografije Zvonka Kucelina iz Zadarskog lista, domaćini su oduševljenim gostima iz Austrije koje predvodi predsjednica udruge "Hrvatski san" Vera Papić te Monika Kalista, voditeljica odjela za kulturu i sport grada i pokrajine Salzburg, Lucia Luidold, voditeljica odjela za narodnu kulturu grada i pokrajine, Berta Wagner, upraviteljica u krovnoj udruzi svih udruga grada i pokrajine pri Volkskult - odjelu za narodnu kulturu, Dagmar Bittricher, voditeljica muzeja, Hannes Niedermaier, pročelnik za udruge Brauchtumvereine i Erwin Eder, član predsjedništva internacionalne organizacije za narodnu kulturu Republike Austrije i referent, uručili prigodne poklone.