Seoska olimpijada - Konopijada Zemunik još jednom je potvrdila kako je zajedno sa župnom feštom Kraljica mira - Kraljica Hrvata i smotrom folklora "Dođi diko u Kotare ravne", događaj koji mnoge privuče u Zemunik.

U organizaciji zemuničke Udruge konopaša, a pod pokroviteljstvom Općine Zemunik Donji i uz pomoć brojnih sponzora, ove godine za nagrade u obliku pehara i pečene janjetine borile su se ekipe iz Dugopolja, "Zagora" iz Unešića, "Ispaćeni" iz Stankovaca i domaćini, "Konopaši" iz Zemunika.


Tisuće posjetitelja

Stari sportovi i vještine ponovno su u modi i privlače sve više mladih! Devetu godinu zaredom privukli su na mjesni sportski centar tisuće posjetitelja iz Zemunika i okolnih naselja. Među njima bili su i domaći i strani gosti koji su željeli vidjeti kako su to nekad radili naši stari.

- Zemunik je mjesto susreta ravnokotarske tradicije sela i grada nadomak autocesti, zračnoj i trajektnoj luci, nacionalnim i parkovima prirode, moru, gdje je život nakon oslobodilačke akcije Oluja opet zaživio u svojoj punoj snazi, kazao je zemunički načelnik Josip Marušić.

U velikom broju opet su se "našli" bližnji, rođaci, prijatelji i poznanici.

- Zemunik u kojem su se rodila i odgojila poznata imena sporta i kulture, gaji svoje "gene kamene", ponosan je što se deveti put za redom održavaju nadmetanja u kojima Zemuničani uživaju od davnina, naglasio je Marušić te je službeno proglasio olimpijadu otvorenom.

U organizaciji zemuničke Udruge konopaša, a pod pokroviteljstvom Općine Zemunik Donji i uz pomoć brojnih sponzora, ove godine za nagrade u obliku pehara i pečene janjetine borile su se ekipe iz Dugopolja, "Zagora" iz Unešića, "Ispaćeni" iz Stankovaca i domaćini, "Konopaši" iz Zemunika. Najbolje su vukli Dugopoljci.


Konopaške tajne

- Nije sve u težini i snazi, jako je važna i tehnika, kako ćeš uhvatiti konop, položaj tijela, kako se ukopati, sve su to sitnice koje mogu odlučiti o pobjedniku, otkriva konopaške tajne konopaš iz pobjedničke ekipe Dugopolja, sve ljudine visoke po dva metra i prosječne težine 130 kilograma koje zbog orijaške snage nazivaju "dizalicama".

Pod budnim okom Ivana Fabijana ulogu suca bez povika natjecatelja iskusno je i znalački odradio Mišo Krnčević.

- Potezanje konopa je od 1900. do 1920. godine bio i službeni sport na Olimpijskim igrama, podsjetio je Krnčević.

Uz buru oduševljenja posebno zanimanje je izazvala mladolika konopašica Valentina Perak iz Zadra, kćer konopaša "Ispaćenih" Dragana, koja je ravno sa svečane svadbene večere došla na potezanje konopa.

Kod penjanja na drveni stup najbrži je bio Mate Fabijan iz Zemunika kojem je vrijeme 8,75 sekundi bilo dovoljno za već četvrtu pobjedu. Bilo je onih koji su se popeli u tren oka, ravno iz zaleta, ali i onih kojima to tek uz krajnje napore uspjelo. Legendarni Mate uspio je najbrže dohvatiti pršut i zasluženo ga odnio kući.

- I u skoku u dalj s mjesta najbolji je bio Zemuničanin Krešo Krnčević. U bacanju kamena s ramena teškog 13 kg pobijedio je Prominjanin Dalibor Džaja iz stankovačke ekipe "Ispaćeni", koji je stijenu bacio na daljinu od nevjerojatnih 11,54 metara, izvijestio je Fabijan.

Domaćini su uz pomoć kulinarskog meštra Roberta Škare iz Škabrnje za sve posjetitelje pripremili 500 litara gulaša, 1.000 porcija. Za zabavu je bila zadužena zadarska grupa Dalmatico.