Autobus će se koristiti za prijevoz 100-tinjak učenika putnika na nastavu i s nastave. Pored toga itekako će nam olakšati prijevoz učenika na kino i kazališne predstave, sportska natjecanja kao i natjecanje Znanost mladima.

Autobus će se koristiti za prijevoz 100-tinjak učenika putnika na nastavu i s nastave. Pored toga itekako će nam olakšati prijevoz učenika na kino i kazališne predstave, sportska natjecanja kao i natjecanje Znanost mladima. Dakako, i za terensku nastavu sukladno Hrvatskom nacionalnom obrazovnom standardu (HNOS) , kazala je ravnateljica Narančić.

Općina Zemunik Donji kupila je autobus i dala ga na korištenje Osnovnoj školi Zemunik. Polovni autobus "bova", nizozemskog proizvođača, u potpunosti zadovoljava posebne propise o sigurnosti djece, regulirane Pravilnikom o prijevozu učenika. Cijena autobusa je 55.000 eura ili 400.000 kuna osiguranih iz općinskog proračuna.

Suradnja škole i Općine

- Autobus je dan zemuničkoj školi na korištenje za siguran i udoban prijevoz učenika na nastavu, ali i za sve druge školske potrebe, kazao je načelnik Josip Marušić, ističući pritom da se Općina osim za učenike u svojim mogućnostima skrbi i brine za sve građane, od rođenja do treće životne dobi.

- U dane kad je autobus slobodan moći će ga koristiti i građani, odnosno sve zemuničke udruge za svoje potrebe. Prvenstveno se to odnosi na sportaše i folkloraše, ali i za sve druge općinske udruge i društva, ponosno će Marušić.

Dosad je učenike iz općinskih naselja i obližnjeg Smilčića na nastavu u zemuničku školu prevozio koncesionar, privatni prijevoznički obrt iz Zadra.

- Nema riječi kojima bi se iskazala zahvalnost za ovu gestu općinskog čelništva u vremenu recesije i krize. Primjerna i za svaku pohvalu suradnja Općine Zemunik Donji sa školom ovom je izuzetno vrijednom donacijom još jednom na najbolji mogući način potvrđena, kazala je ravnateljica Tamara Narančić.

- Autobus će se koristiti za prijevoz 100-tinjak učenika putnika na nastavu i s nastave. Pored toga itekako će nam olakšati prijevoz učenika na kino i kazališne predstave, sportska natjecanja kao i natjecanje Znanost mladima. Dakako, i za terensku nastavu sukladno Hrvatskom nacionalnom obrazovnom standardu (HNOS), kazala je ravnateljica Narančić, iskoristivši prigodu da najavi i općinsko natjecanje Lidrano za školsku godinu 2010./2011. godinu, učeničko novinarsko, literarno i dramsko-scensko stvaralaštvo koje će se u zemuničkoj školi održati 27. siječnja. Županijski Lidrano također će se održati u Zemuniku 21. veljače.

Sigurnosni pojasevi

Zadovoljstvo nije krio i iskusni vozač, djelatnik škole Borislav Mišo Krnčević, u čije je ruke zapravo i došao moderno opremljeni autobus marke "bova".

Dnevno prevozeći učenike u njihova naselja autobus prevali oko 120 kilometara. Kako je nastava u jednoj, jutarnjoj smjeni autobus kreće u 6.50 minuta iz Smilčića. Školska autobusna linija iz Smilčića vodi u Zemunik Gornji, Smrdelj i Mostar. Povratak za učenike do četvrtog razreda je točno u podne, a za više razrede sat nakon, u 13 sati, pojašnjava Krnčević.

Novi autobus, sukladno Pravilniku o prijevozu učenika, opremljen je sigurnosnim pojasevima, naslonima za glavu i ruke, ABS sustavom i sigurnosnom sklopkom za smanjenje opasnosti od požara nakon zaustavljanja vozila, a posebno su označeni i izlazi u slučaju nužde.

- Centar za vozila Hrvatske bez problema je izdao Potvrdu o ispunjavanju uvjeta za prijevoz školske djece. A kako i neće kad u autobusu osim izuzetno dobrog HiFi sustava ozvučenja ima i televizija i DVD, sa smiješkom će Mišo Krnčević, izražavajući pritom i zadovoljstvo sa "svojim" učenicima-putnicima koji se, kaže, tijekom vožnje ponašaju u skladu s pravilima sigurne vožnje.